Όταν ξεκινήσετε την οργάνωση του γάμου σας υπάρχουν πράγματα που καλό θα ήταν να τα γνωρίζετε και υπάρχουν πράγματα που πρέπει να τα ξέρετε. Χρήσιμες συμβουλές δηλαδή που αν είστε αρκετά τυχεροί να ακούσετε από κάποιον που εμπιστεύεστε, ίσως κάνετε τη ζωής σας λίγο πιο εύκολη αυτό το 9μηνο της προετοιμασίας.

Ακολούθως έχουμε συγκεντρώσει μικρά μυστικά οργάνωσης που ακόμη κι αν είστε από αυτού τους τυχερούς που τα έχετε όλα υπό έλεγχο καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη σας.

1. Αποφασίστε τι είδους γάμο θέλετε

Ένα από τα πιο βασικά σημεία της οργάνωσης του γάμου σας είναι να καταλήξετε με το σύντροφό σας στο πως θα θέλατε πραγματικά να είναι. Με αυτό εννοούμε ανοιχτός ή κλειστός από πλευράς καλεσμένων. Ο λόγος που η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι βασική για την οργάνωση είναι γιατί σε μεγάλο βαθμό καθορίζει τις επιλογές – και το κόστος – στα επόμενα βήματα. Για παράδειγμα αν έχετε οικογένειες με μεγάλο αριθμό συγγενών που επιθυμείτε να είναι παρόντες, θα ήταν πρακτικότερο να μην τον οργανώσετε σε κάποιο νησί. Όσοι έχετε καταγωγή από εκεί εξαιρείστε..!. Η επιλογή χώρου δεξίωσης θα πρέπει να είναι τέτοια που να καλύπτει των αριθμό των καλεσμένων.

2. Επιλέξτε ημερομηνία γάμου σοφά

Αν και φαινομενικά είναι κάτι απλό θα πρέπει να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας τα τριήμερα και τις επίσημες αργίες του έτους, ιδιαίτερα αν σκέπτεστε να καλέστε αρκετά άτομα από τον ευρύτερο κύκλο σας ή αν δεν σκοπεύετε να έχετε όλους τους καλεσμένους στη δεξίωση μετά το μυστήριο. Αρκετοί καλεσμένοι (πέραν των πολύ στενών) δυσανασχετούν όταν λαμβάνουν καλέσματα σε τριήμερα που δεν τους επιτρέπουν να τα εκμεταλλευτούν για μικρές αποδράσεις. Επίσης ζητήματα διαμονής των καλεσμένων και κίνησης αποκτούν βαθμό δυσκολίας.

3. Ετοιμάστε τη γνωστή «Λίστα» (των καλεσμένων)

Μακράν το πιο δύσκολο κομμάτι της οργάνωσης γι’ αυτό και πρέπει να γίνει σωστά με χαρτί και μολύβι. Ξεκινήστε με τους βασικούς, πιο δικούς σας ανθρώπους που δεν μπορείτε να φανταστείτε το γάμο σας χωρίς αυτούς. Συνεχίστε με τους κοντινούς συγγενείς, τους συναδέλφους και κατόπιν προσθέστε τυχόν οικογενειακές/ επαγγελματικές υποχρεώσεις και πιο μακρινές συγγένειες. Για να μην παραλείψετε κάτι σημαντικό στην πορεία να εμπλέξετε γονείς και κουμπάρους στη δημιουργία της λίστας ώστε να μην νιώσει κανείς παραγκωνισμένος (καλή τύχη με αυτό..!).

οργάνωση γάμου

4. Ακούστε τη «μητέρα φύση»

Φροντίστε να κάνετε όσο πιο άνετη μπορείτε την εμπειρία του γάμου σας για τους καλεσμένους σας. Επιλέξτε για παράδειγμα εκκλησία και χώρο δεξίωσης που διαθέτουν στέγαστρα και δροσερά σημεία για το καλοκαίρι και επαρκή θέρμανση για το χειμώνα, Καλό θα ήταν να προβλέψετε για δροσιστικά κεράσματα και ζεστά ροφήματα/ κουβέρτες κατά περίπτωση. Αποφύγετε τέντες που διογκώνουν την αίσθηση καύσου και μεγάλους χώρους με υποτυπώδη μέσα θέρμανσης. Επίσης ζητήματα με κουνούπια και έντομα είναι καλό να προβλεφθούν. Εφαρμόστε ψεκασμούς στην περιοχή από τους συνεργάτες ή φροντίστε να υπάρχουν μέσα προστασίας για τους καλεσμένους τη ημέρα του γάμου.

Αν επιλέξετε ξωκλήσια, συζητήστε με τη νεωκόρο για τις εργασίες αποψίλωσης που πρέπει να γίνουν. Για να είστε σίγουροι ότι τα έχετε προβλέψει όλα επισκεφτείτε τα σε εποχή κοντά σε αυτήν του γάμου σας για να δείτε τη φυσική σκίαση και τη βλάστηση ώστε να είστε προετοιμασμένοι. Αναφορικά με τον καιρό, είναι απρόβλεπτος (!) οπότε να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας εναλλακτικές σε περίπτωσης που 2 ημέρες πριν προμηνύεται καταρρακτώδης βροχή.

5. Χρησιμοποιήστε επαγγελματίες που συνεργάζονται

Είναι πάντα έξυπνη τακτική να ρωτάτε τους επαγγελματίες που επιλέγετε να σας συστήσουν ανθρώπους που συνεργάζονται στο χώρο πχ. το κτήμα για φωτογράφο, το φωτογράφο για ανθοπωλείο και ούτω καθεξής. Θα απαλλαγείτε από τη χρονοβόρα διαδικασία της επεξήγησης/ επανάληψης οδηγιών, ενώ επαγγελματίες που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν και συστήνουν ο ένας τον άλλον έχουν σίγουρα βρει ρυθμούς να λειτουργούν συντονισμένα.

6. Ορίστε αυστηρό budget για τη διακόσμηση και όλα τα περιφερειακά έξοδα

Το μόνο σίγουρο στην οργάνωση του γάμου σας είναι ότι ορισμένα κοστολόγια θα υπερβούν το αναμενόμενο γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένοι! Καθορίστε λοιπόν συγκεκριμένο budget για τον ανθοστολισμό και τη διακόσμηση – τομείς που συνήθως τα πράγματα ξεφεύγουν… Συγκεντρώστε συγκεκριμένες προτάσεις πριν επισκεφθείτε επαγγελματίες του χώρου και ζητήστε να κοστολογήσουν ακριβώς τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Επίσης συζητήστε τυχόν επιπλέον εργασίες που χρειάζεστε πριν συμφωνήσετε στην τιμή. Θέστε το «ταβάνι» σας από πλευράς κόστους και ζητήστε από το ανθοπωλείο ή το catering να σας προτείνει τι επιλογές έχετε. Συνήθως κάνουν ότι καλύτερο μπορούν και παραπάνω για να σας ικανοποιήσουν. Και τέλος όχι, δεν χρειάζεστε οριγκάμι χαρτοπετσέτες και ασορτί δαντέλα με το νυφικό σας στα κάγκελα του μπαλκονιού του πατρικού σας…

7. Να είστε προετοιμασμένοι για την απόρριψη

Στατιστικά το 10-20% των καλεσμένων δεν θα παρευρεθεί τελικά. Αυτό το ποσοστό μεγαλώνει στους γάμους σε απομακρυσμένους προορισμούς ή σε αυτούς στα μέσα με τέλη Αυγούστου, λόγω διακοπών. Καλό λοιπόν θα ήταν να δηλώσετε RSVP στα προσκλητήρια. Για τους γηραιότερους καλεσμένους επιβεβαιώστε με τον παραδοσιακό τρόπο ποιοι τελικά θα παρευρεθούν (τηλέφωνο μαμάδων στους συγγενείς…). Μην ξεχνάτε ότι αν γνωρίζετε ακριβή αριθμό παρευρισκόμενων 5 ημέρες πιο πριν θα σας γλιτώσει από περιττά έξοδα για το catering.

οργάνωση γάμου

8. Τακτοποίηση τραπεζιών – αυτός ο «Γολγοθάς»

Είναι σίγουρο ότι έχετε ακούσει ιστορίες για πανικόβλητα ζευγάρια την προηγούμενη του γάμου τους που πάλευαν να αποφασίσουν πως θα μοιράσουν τους καλεσμένους τους στα τραπέζια της δεξίωσης. Είναι δύσκολο, απαιτητικό και ριψοκίνδυνο να ταιριάξεις με μαεστρία συγγενείς. Κάποιοι δεν μιλάνε, πρώην και νυν, 4α ξαδέλφια που δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από το πρώτο τραπέζι το κάνουν λίγο πιο δύσκολο. Και όλα αυτά χωρίς παράπλευρες απώλειες..! Ο χρυσός κανόνας είναι να τοποθετήσετε τα τραπέζια των στενών συγγενών αριστερά και δεξιά του νυφικού με ιεραρχία συγγένειας.  Στα τραπέζια μπροστά τοποθετήστε τους φίλους που θα μείνουν μέχρι αργά και θα μετατρέψουν το γάμο σας σε πάρτυ!

Ιδανικά προσπαθήστε να φτιάξετε παρεούλες που θα περάσουν καλά μεταξύ τους ή θα έχει ενδιαφέρον να γνωριστούν. Δεν είναι πάντα εύκολο όμως αξίζει να προσπαθήσετε. Tip: ΜΗΝ το αφήσετε για τελευταία στιγμή, θέλει χρόνο και ηρεμία… Αν απογοητευτείτε σκεφτείτε τουλάχιστον ότι θα έχετε έτοιμο το excel για τη βάπτιση…

9. Να είστε ρεαλιστές

Όταν βρίσκεστε ένα μήνα πριν το γάμο και είστε πρακτικά πνιγμένοι στις υποχρεώσεις, δείτε την λίστα με όσα έχετε ακόμη να κάνετε και αφαιρέστε τρία. Ναι, τρία πράγματα που ακόμη και αν δεν τα ολοκληρώστε δεν θα έρθει η καταστροφή του κόσμου. Δεν χρειάζεται να έχετε 5 ειδών κουφέτα και 2 ειδών μπεζέδες στο σπίτι για να κεράσετε την περίεργη γειτόνισσα. Επίσης δεν χρειάζεται να επιβεβαιώσετε αν το κρασί θα είναι μοσχοφίλερο Νεμέας ή Αχαΐας. Σβήστε τα και υποσχεθείτε στο εαυτό σας ότι δεν θα τα ξανασκεφτείτε ποτέ!

10. Φροντίστε να περάστε καλά

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να υπενθυμίζετε συνέχεια στον εαυτό σας είναι ότι όλα αυτό γίνεται για να περάσετε καλά. Προσπαθήστε να μην αναλώνεστε σε μικροπράγματα και ότι δυσκολίες προκύψουν αντιμετωπίστε τις με ψυχραιμία. Ευχαριστηθείτε το ταξίδι και να έχετε στο μυαλό σας ότι η ημέρα του γάμου σας είναι η δική σας μέρα με τους ανθρώπους που αγαπάτε πιο πολύ. Ζήστε το, διασκεδάστε με τις μικροαστοχίες και φτιάξτε όμορφες αναμνήσεις… Κρατούν για πάντα…

 

Αν θέλετε να μειώσετε λίγο την λίστα με τα όσα πρέπει να διεκπεραιώσετε πριν το γάμο, μία safe επιλογή είναι να ξεκινήσετε την έρευνά σας για προσκλητήρια γάμου από τη συλλογή μας. Η Lexis creations διαθέτει μεγάλο εύρος σχεδίων για λάτρεις του μινιμαλιστικού στυλ αλλά και όσους αναζητούν ενδιαφέρουσες εναλλακτικές. Ακόμη υπάρχει η δυνατότητα σχεδιασμού με γνώμονα τις δικές σας ανάγκες. Περιηγηθείτε στα προσκλητήρια γάμου λοιπόν!

Pin It on Pinterest