Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που καθορίζουν την προσφώνηση των καλεσμένων στα προσκλητήρια γάμου. Σίγουρα οφείλετε να τηρείτε τους κανόνες ευγένειας για να συμπληρώστε τη λίστα των καλεσμένων, όμως κυριαρχικό ρόλο παίζει η σχέση που έχετε με τον παραλήπτη. Επίσης θα ήταν χρήσιμο να αποφασίσετε εξαρχής τι ύφος θα θέλατε να τηρήσετε στα προσκλητήρια.
Ακολούθως λοιπόν παραθέτουμε απλές οδηγίες για το πως μπορείτε να γράψετε σωστά το όνομα των καλεσμένων σας.
Κανόνας 1ος: Κλίση αιτιατική
Στις προσφωνήσεις χρησιμοποιούμε πάντοτε την αιτιατική κλίση, δεδομένου ότι παραλείπουμε την λέξη “προς” πριν την αναγραφή του ονόματος. Επί παραδείγματι γράφουμε (κύριο) Ιωάννη Παπαδόπουλο και όχι κύριος Ιωάννης Παπαδόπουλος. Το τελικό (ν) στη λέξη “κύριο”, που συναντούσαμε κατά κόρον παλαιότερα ως κατάλοιπο της καθαρεύουσας, καλό θα ήταν να το αποφύγουμε. Το ίδιο ισχύει και για τις κυρίες αντίστοιχα (σε αυτή την περίπτωση δεν βάζουμε τελικό “ν” ούτως ή άλλως). Στο προσκλητήριο λοιπόν η σωστή προσφώνηση είναι (κυρία) Μαρία Παπαδοπούλου.
Σαν γενικό κανόνα όμως τις προσφωνήσεις “κύριο” και “κυρία” τις προσθέτετε κατά βούληση ανάλογα με το ύφος που θέλετε να κρατήσετε στο προσκλητήριο και τη σχέση που έχετε με το ζευγάρι των καλεσμένων. Αν το ύφος είναι επίσημο περιλαμβάνετε τις ανωτέρω λέξεις, ενώ αν είστε λιγότερο τυπικοί μπορείτε να τις αφαιρέστε.
Κανόνας 2ος: Πολύ στενοί φίλοι και συγγενείς- μια ιδιαίτερη κατηγορία προσκλητηρίων
Τα προσκλητήρια που προορίζουμε για πολύ στενούς φίλους δεν θα ακολουθούν κανέναν από τους υπόλοιπους κανόνες πέραν αυτού της αιτιατικής. Σε πολύ οικεία πρόσωπα συνήθως χρησιμοποιούμε τα μικρά τους ονόματα π.χ. Κώστας & Δήμητρα, ή προσφωνήσεις όπως “Στον αγαπημένο μας φίλο Γιώργο” κλπ. Πολλές φορές, κάποια ζευγάρια γράφουν στα προσκλητήρια και παρατσούκλια με τα οποία φωνάζουν τους φίλους τους! Αν έχετε λοιπόν την οικειότητα δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην το κάνετε..! Την ίδια προσέγγιση μπορείτε να ακολουθήσετε και για πολύ στενούς συγγενείς όπως παππούδες και αγαπημένους θείους… Δεν έχει νόημα να κρατήσετε τα προσχήματα εκεί αφού η ζεστασιά της σχέσης είναι σίγουρα πιο σημαντική!
Κανόνας 3ος: Ζευγάρια
Στις περιπτώσεις καλεσμένων ζευγαριών που δεν έχουν παντρευτεί χρησιμοποιήστε και τα δύο επίθετα π.χ. (κύριο) Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο & (κυρία) Δέσποινα Ζήση. Το ίδιο με τα παραπάνω ισχύει και στην περίπτωση που το ζευγάρι είναι παντρεμένο, αλλά κρατάει κάθε ένας το επίθετό του. Στις περιπτώσεις ζευγαριών χωρίς παιδιά είναι καλύτερα να μη γράψετε η λέξη “Οικογένεια”. Αν το παντρεμένο ζευγάρι καλεσμένων έχει κοινό επίθετο τότε αναφέρουμε τα ονόματά τους και έπειτα αυτό π.χ. Γιώργος & Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Κανόνας 4ος: Οικογένειες
Στην προσφώνηση σε παντρεμένο ζευγάρι με ανήλικα παιδιά, δεν αναφέρουμε τα ονόματα των παιδιών, παρά μόνο το όνομα του πατέρα. π.χ. Οικογένεια (κυρίου) Γιώργου Παπαδόπουλου. Στις οικογένειες με παιδιά είναι πιο σωστό να αναφέρουμε τη λέξη “Οικογένεια” χωρίς να αναγράφουμε τα παιδιά. Συχνά όμως πολλοί τα προσθέτουν, που δεν είναι λάθος, αλλά πλεονασμός, καθώς τα παιδιά είναι μέλη της οικογένειας. Συνήθως αυτό συμβαίνει με κοντινούς φίλους συνεπώς μπορείτε να γράψετε Στέλιο – ‘Αννα και παιδιά.
Εξαίρεση: Αν προσφωνούμε στο προσκλητήριο παντρεμένο ζευγάρι με παιδιά άνω των 18 ετών, που ζουν όμως ακόμα στο ίδιο σπίτι, αναφέρουμε και το δικό τους όνομα στην πρόσκληση π.χ. (κύριο) Ευάγγελο & (κυρία) Δήμητρα Παπαδοπούλου & Ελένη Παπαδοπούλου. Εφόσον τα παιδιά έχουν μετακομίσει υπολογίζουμε επιπλέον προσκλητήριο για αυτά.
Κανόνας 5ος: Ειδικές περιπτώσεις
Αν στο προσκλητήριο απευθύνεστε σε διαζευγμένη ή χήρα και δεν υπάρχουν παιδιά η σωστή προσφώνηση είναι (κυρία) Έλενα Παπαδοπούλου (το επίθετο που διατηρεί). Αν υπάρχουν παιδιά μικρότερα των 18 ετών, η προσφώνηση αλλάζει σε Οικογένεια (κυρίας) Έλενας Παπαδοπούλου – Δήμα. Στην περίπτωση που υπάρχουν παιδιά μεγαλύτερα των 18 ετών που ζουν στο ίδιο σπίτι, αναφέρετε τη μητέρα και κατόπιν τα παιδιά με το ονοματεπώνυμό τους.
Χρήσιμη συμβουλή: Υπολογίστε ικανό χρόνο για να συντάξετε τις προσφωνήσεις στα προσκλητήρια, ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν πιο άρτιο, σε περιεχόμενο και αισθητική. Γράψτε τα πρώτα σε πρόχειρο χαρτί και τα μεταφέρετε κατόπιν στα προσκλητήρια για να αποφύγετε λάθη. Για παν ενδεχόμενο παραγγείλετε επιπλέον φακέλους ή καρτελάκια αναγραφής των καλεσμένων ώστε να τα αντικαταστήσετε αν πρέπει.
Στη Lexis creations μπορούμε να σας προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες για την προσφώνηση των ονομάτων στα προσκλητήρια γάμου, εφόσον είναι κάτι που σας προβληματίζει. Θα χαρούμε λοιπόν ιδιαίτερα να σας βοηθήσουμε αν επιλέξετε προσκλητήριο από τη συλλογή μας!